dinsdag 11 juni 2019

Chocolade workshop deel 1


Afgelopen zaterdag hebben we met een gezellig groepje een chocolade workshop gevolgd Bij Olala Chocola in Rotterdam. En wat doen die meiden van Olala Chocola het leuk!
Met onze middelste, mijn zus en zwager, mijn nichtje met haar vriend en mijn neefje hebben overheerlijke bonbons gemaakt. (Onze jongste was er ook bij, hij maakte iets anders. Maar daar vertel ik over in deel 2 van 'chocolade workshop'.)

Na het onvermijdelijke handen wassen, kregen we allemaal een schort voor en kregen we een korte uitleg over cacao bonen en de andere ingrediënten van chocola. Mét een schaaltje chocola waar we zoveel van mochten snoepen als we wilden:-)



Na de uitleg zocht iedereen een bonbon-vorm uit en maakten we decoratieve streepjes in onze vorm door de spatel in de warme chocola te dopen en met het sliertje chocola dat eraf droop, over de vorm heen en weer te bewegen (je werkt van boven naar beneden met het maken van bonbons):



Zodra dat was gestold, kon ieder zijn vorm vullen met de smaak chocola die hij of zij het lekkerst vindt. De vorm gaat dan even op de trilplaat om de luchtbellen eruit te halen en daarna moet hij even staan zodat de chocola aan de vorm kan stollen.

Als de chocola genoeg is uitgehard, wordt hij in één keer boven de bak met chocola omgekeerd en wordt er met de achterkant van de spatel een aantal keer hard op geklopt zodat de overtollige chocola er weer uit kan lopen. De chocola moet natuurlijk alleen aan de randen zitten want er moet nog vulling in.

In volgorde van links naar rechts: een vorm met alleen nog decoratieve 'streepjes'; een vorm vol chocola die aan het uitharden is en bijna omgekeerd kan worden; een vorm waar de overtollige chocola al is uitgekiept en die nu nog verder moet stollen voordat hij gevuld kan worden.

Als de chocola dan goed aan de randen is gestold, kan er naar hartelust gevuld worden. Er was keuze uit verschillende soorten vulling. Dat vullen gaat met een spuitzak waar het puntje is afgeknipt:


Tot ongeveer een halve cm onder de rand vullen want de bonbons hebben nog een onderkantje van chocola nodig, en dan nog even in de koeling:


Dan is het tijd om de vorm nog eens tot de rand met vloeibare, warme chocola te vullen. Hierbij was wat snelheid geboden anders smelt de vulling en vermengt met chocola voor de bodem en dat wil je niet:



Nadat de vorm deze laatste keer is dichtgesmeerd, is het weer tijd voor de koeling, handen wassen en een kopje thee of koffie met heerlijke slagroomtruffels erbij.
En natuurlijk even rondkijken wat ze zoal verkopen in de winkel (teveel om alle foto's te laten zien natuurlijk;-))



Ondertussen is alle chocola genoeg uitgehard. Om de bonbons uit de vorm te halen, houd je de vorm op de kop, met één rand nog op tafel, en tikt hard met een 
spatel op de vorm:

Net zolang tikken tot alle bonbons eruit zijn gevallen:

(uiteraard kreeg ík het weer voor elkaar om één van mijn bonbons op de grond te laten belanden... maar ze doen hier uiteraard niet aan de '5 seconden regel'😉,  deze bonbon werd dus weggegooid en ik mocht in de winkel een 'vervangende bonbon' uitzoeken.)
Nog even allemaal netjes je eigen, zelfgemaakte bonbonnetjes inpakken en toen was het alweer tijd om te gaan, mét een tasje vol lekkers natuurlijk!




Ik vind het erg leuk als je een reactie achterlaat. Ik doe mijn best om overal op te antwoorden.

2 opmerkingen: