zondag 5 juli 2020

Shirt met waterval halsAl een hele tijd wilde ik voor mezelf een shirt met een mooie waterval hals maken. En dat is er nu eindelijk van gekomen. Een shirt met waterval hals, die mooi valt en die ik ook gewoon kan dragen zonder er een hemdje oid onder te hoeven dragen omdat men anders zo van boven mijn shirt in kijkt (altijd een probleem met gekochte shirts met waterval hals, omdat ik maar klein ben😆).
En ik ben er helemaal blij mee😃!


Ik gebruikte een kleurrijke, dunne, soepele viscose tricot die al een hele tijd in de kast lag te wachten. Hij draagt heerlijk, voelt zacht aan, maar het was een crime om te zomen😬... Uiteindelijk bleek het het mooist om een enkel/recht stiksel te maken met rekbaar garen van Mamarieke.Patroon: zelf getekend en aangepast
Stof: viscose tricot van de markt in SittardWil je weten hoe ik een basis shirt patroon aanpaste tot een shirt met waterval hals en rimpels in één zijnaad? Scroll dan naar onder en lees verder😊:


Ik maakte al 3 keer eerder een shirt met zo'n hals (eentje van een bestaand patroon uit de knipmode, de andere twee van een patroon dat ik zelf aanpaste) maar ik was iedere keer niet tevreden met hoe de waterval viel en ik snapte steeds maar niet waar dat aan lag... Eerst dacht ik dat het eraan lag dat de hals netjes haaks op de draadrichting lag, dat hij mooier zou vallen als de hals schuin van draad geknipt zou worden. Dus ging ik aan de slag met het aanpassen van het voorpand van een basis shirt patroon: eerst zorg ik dat ik van het voorpand een heel patroondeel krijg, zodat het niet aan de stofvouw gelegd hoeft te worden.


Daarna knip ik het patroon ter hoogte van de taille een paar keer horizontaal door tot aan de rechter zijnaad (net niet helemaal doorknippen), en draai het bovenste gedeelte naar boven, waardoor de hals kantelt en er 'teveel' stof aan (in dit geval) de linker zijnaad ontstaat, dat gerimpeld g
gaat worden. Ik plak steeds alles netjes vast en voeg patroonpapier toe op de plaatsen die open komen te liggen.


Daarna knip ik het patroon in, van het schouder/halspunt recht naar beneden, tot een paar cm onder het oksel punt. En dan haaks naar buiten, tot aan de zijnaad. Dit moet bij beide schouders gebeuren. Het deel daar tussenin heb ik niet meer nodig (de schoudernaden en de armsgaten blijven op deze manier intact).
Ik had van tevoren opgemeten tot hoe diep ik de waterval wilde laten komen. Daarvoor mat ik van een schouder naar beneden tot middenvoor, op de hoogte waar de hals het laagste punt moet bereiken, terug naar de andere schouder, in een V-vorm. In mijn geval was dat 46cm. (dit wordt gewoon een rechte lijn tussen beide schouder/hals punten)
De beide schouders-met-armsgaten draai ik naar buiten, tot er die 46cm tussen beide schouder/hals punten ontstaat. Weer patroonpapier toevogen aan het deel dat open komt te liggen en vastplakken. Ik neem het extra patroonpapier hier dubbel, want het moet nog gespiegeld worden naar boven (waar de stof naar binnen valt voor de daadwerkelijke waterval), daar moet het papier naar boven toe opengeklapt worden.


Aanvankelijk had ik het hals deel helemaal tot vlak onder de oksels dubbel gemaakt/gespiegeld. Maar nadat ik tijdens de naailes aan juf Els vroeg of mijn idee nou klopte (van waardoor mijn eerdere pogingen tot een waterval hals steeds niet mooi vielen), zei Els dat dat waarschijnlijk komt doordat dat halsdeel steeds tot onder de oksels dubbel werd geklapt en vast werd genaaid.


Dus paste ik dat deel nog aan door een stuk van het dubbelgeklapte deel af te knippen. Ik tekende het naar boven geklapte deel wel met een ronding (het zekere voor het onzekere, zeg maar). Nu wordt het alleen bij de schoudernaden dubbel vastgenaaid en valt de rest gewoon naar beneden en (deels) naar binnen. En idd: zo valt de waterval wél mooi😍!

Het is een heel verhaal geworden, maar hopelijk is alles toch duidelijk met de foto's erij. Mocht je er toch niet helemaal uitkomen, maar wil je wel graag zelf een patroon op deze manier aanpassen, vraag dan gerust, ik help je graag. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten